OPTAGELSE OG FORLØB
Hvordan bliver jeg tilmeldt/optaget?
For at blive optaget på STU KAFFeFAIR skal du være mellem 16- 25 år og have en funktionsnedsættelse eller andet, der gør, at du ikke har mulighed for at gennemføre en ordinær uddannelse. Vi har i alt 25 pladser. Vi optager løbende nye elever, såfremt der er ledige pladser. Optagelsen foregår via UU-vejleder i din hjemkommune. Vi anbefaler et forudgående besøg på KAFFeFAIR. Kontakt os endelig, hvis du ønsker at besøge os.
Hvordan ser hverdagen ud?
Et STU-forløb hos KAFFeFAIR sammensættes af både selvvalgte og obligatoriske dele. Som udgangspunkt har du 2-3 ugentlige dage med erhvervstræning og 2-3 dage med undervisning. Der udarbejdes en uddannelsesplan ud fra dine ressourcer, ønsker, mål og behov.
Hvilken faglinje kan jeg vælge?
I KAFFeFAIR skal du vælge en faglinje. Faglinjen er din øvebane, hvor du i dit eget tempo kan lære det, som kræves for at kunne begå dig i branchen. På faglinjen bliver du en del af den daglige drift, sammen med vores dygtige fagpersonale. Efterhånden som du lærer tingene, får du nye opgaver og mere ansvar. Vi har tre faglinjer.
Cafélinje | Café, Møder & Konferencer
Her får du indblik i, og lærer om tjenerfagets faglige elementer med kundeservice og betjening af gæster. Du får sidemandsoplæring i kassebetjening, servering, opfyldning, afrydning, og rengøring. Du hjælper også til ved større events i huset. Vi arbejder med, at du opnår godt overblik over caféens gæster og har stor fokus på at styrke din deltagelse i et trygt og udviklende arbejdsfællesskab.
Køkkenlinje | Køkken, Bageri & Konditori
Her lærer du om råvarer, madproduktion, fremstilling af brød og kager, klargøring af råvarer til varme og kolde retter, afrydning, rengøring og hygiejne m.m. Al oplæring foregår på baggrund af dine forudsætninger, og der er altid personale i nærheden til at hjælpe dig.
Zoolinje | Anlæg, Have & Dyrehold
Her indgår du i et team af dyrepassere, dyrepasserelever og teknisk personale og får indsigt i, hvordan man passer havens mange dyr og vedligeholder anlæg og publikumsområder. Arbejdet i Zoologisk Have er spændende og kræver hårdt fysisk arbejde, og der er store krav til sikkerhed.
Hvilke øvrige fag er der?:
Udover det praktiske arbejde indeholder vores uddannelse også uddannelseselementer af almen dannende karakter. Igennem helhedsorienteret undervisning arbejder vi med at fremme dine muligheder for et aktivt voksenliv. Der undervises i små grupper. Indholdet kan være: Bo-undervisning, f.eks. personlig hygiejne, rengøring, indkøb, madlavning efter opskrift, budget, transport m.v. Arbejdsmarkedsforhold og uddannelse, f.eks. løn, a-kasse, fagforening, fleksjob, uddannelsesvejledning, anvendelse af hjælpemidler m.v. Samfundsforståelse, f.eks. viden og indsigt i samfundsforhold, medborgerskab, demokrati og medbestemmelse, verdensmål, digital selvbetjening, virksomhedsbesøg, CV og ansøgninger m.v. Socialfag, f.eks. sociale spilleregler, kontakt til nye mennesker, kommunikation, personlig fremtræden og social interaktion, ung i dag, digital dannelse m.v. Sundhedsfag, f.eks. egenomsorg, fysisk og psykisk sundhed, kostvejledning, seksualundervisning, yoga, fitness, svømning m.v. Hygiejnekursus Der udbydes løbende hygiejnekurser. På kurset lærer du om mikroorganismers vækstbetingelser og fødevarebårne sygdomme, madopbevaring, personlig hygiejne, rengøring af overflader og redskaber, forebyggelse af krydskontaminering og meget mere. Efter bestået kursus udstedes hygiejnebevis. Baristakursus Der udbydes løbende baristakurser. På kurset lærer du om forskellige brygmetoder, forskellige kaffebønners kvaliteter, dosering af bønner, ristning af kaffe m.v. Efter bestået kursus udstedes baristabevis. FVU-undervisning For de elever, der ønsker det og er i målgruppen, udbydes undervisning i FVU-start, FVU dansk, FVU-matematik, FVU engelsk og FVU-digital, samt mulighed for at gå til eksamen. Inden start på undervisning screenes eleverne for at afdække det faglige niveau. Desuden tilbydes ordblindeundervisning for de elever der er i målgruppen. Til ordblindeundervisningen lærer eleven bl.a. at anvende kompenserende IT. Vi har erfaring for, at FVU’en kan sikre formel adgang til det ordinære uddannelsessystem, for de elever, der har forudsætninger for at fortsætte på en uddannelse. Vi har elever, der er blevet optaget på uddannelse indenfor kok, bager, cater og dyrepasser. Eksterne praktikker Omtrent halvdelen af forløbet i KAFFeFAIR består af praktisk træning i KAFFeFAIRs afdelinger eller i Aalborg ZOO. Vi benytter eksterne praktikker i de tilfælde, hvor der f.eks. er brug for afklaring indenfor andre brancher. Fællesskab Som STU-elev bliver du en del af et ungdomsmiljø, og vi har et rigtig godt fællesskab i KaffeFair. Vi deltager sammen i mange forskellige arrangementer og events og er også vært for ”STU-spiser sammen”, hvor elever fra andre STU-institutioner inviteres til at deltage.
''Jeg er blevet god til at snakke mere og sige, hvis der er noget, jeg gerne vil lave i køkkenet. Jeg er også mere over det hele nu, end jeg var i starten, hvor jeg kun ville lave salater. KaffeFairs STU passer godt til mig, fordi i et køkken tager opgaverne så lang tid, som de nu gør. Måske er jeg lidt langsommere end de andre, men sådan er det jo.''
– Sissel, tidl. STU-elev